Koláč z kuřete pro alergiky na mléko
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Kuře
 - 140 g Hříbky čerstvé
 - 150 ml Víno bílé
 - 600 ml Vývar drůbeží
 - 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Pórek
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 polévková lžíce Voda pitná
 - 3.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
 - 0.56 polévková lžíce Olej kukuřičný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 774 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 158 g
 - Sodík 504 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 77.9 mg
 - Draslík 455.5 mg
 - Vláknina 14851.6 mg
 - Vitamín A 14851.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.4 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:
 - 
                                2
V misce smícháme mouku (asi 5 g mouky schováme na pomoučnění válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
 - 
                                3
Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.
 - 
                                4
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme těsto do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                5
Troubu předehřejeme na 200 °C.
 - 
                                6
Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno nakrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř. Do pánve vložíme na kolečka rozkrájený pórek, smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.
 - 
                                7
Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka pokrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky nakrájené kuře a vaříme 5 minut. Vyjmeme kuře s mrkví na talíř.
 - 
                                8
Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru. Vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve, povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
 - 
                                9
Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku, přidáme tymián.
 - 
                                10
Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko, vložíme těsto do pekáče a necháme asi 1 cm okraje. Navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou na těsto. Přikryjeme víkem z těsta a zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme vejce a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, ještě teplé krájíme a podáváme.