Trinidadské kuře po kreolsku
Suroviny
- 1200 g Kuře
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 100 ml Vývar drůbeží
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Tabasco
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 2 ks Chilli paprička
 - 0.5 ks Ananas
 - 1 ks Banány
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Koriandr
 - 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 883 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 454 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 240 mg
 - Draslík 1092.4 mg
 - Vláknina 5118.1 mg
 - Vitamín A 5118.1 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.1 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Středně velké kuře opláchneme studenou vodou, osušíme ho a rozdělíme na 8 dílů. Porce osolíme, opepříme a potřeme čerstvou citronovou šťávou a necháme chvíli odležet.
 - 
                                2
Očistíme 4 řapíky celeru, několik lístků odložíme stranou a spodní část nakrájíme na centimetrové dílky, jarní cibulky a chilli papričky nasekáme napříč. Ananas přepůlíme, jednu půlku okrájíme ze slupky a rozdělíme na čtvrtky, vyřízneme dřevnatý střed a nakrájíme na tenké plátky. V misce rozmačkáme vyzrálý banán.
 - 
                                3
Ve velké pánvi rozpustíme máslo a na něm ne příliš zprudka opečeme na každé straně 5 minut porce kuřete. Opečené maso přendáme na mísu a v pánvi poté opékáme celer s cibulkou a ananasem. Po 5 minutách přidáme rozmačkaný banán, opečené kuřecí maso a tabasco, přilijeme horký drůbeží vývar, zakryjeme poklicí a 20 minut dusíme.
 - 
                                4
Mezitím z několika větviček koriandru otrháme lístky, několik odložíme a zbytek nasekáme. Když je kuře měkké, nasekaný koriandr k němu přimícháme a pánev stáhneme z ohně.
 - 
                                5
Porce na talířích ozdobíme celerovými a koriandrovými lístky.