Krůtí paprikášová polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 500 g Krůtí prsa
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 895 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 1341 mg
 - Bílkoviny 91 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 280.2 mg
 - Draslík 1467.9 mg
 - Vláknina 14057.1 mg
 - Vitamín A 14057.1 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté krůtí maso, nejlépe prsa, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném oleji s máslem, maso dozlatova orestujeme, ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujónu a pomalu vaříme 20 minut. Čerstvý estragon s majoránkou promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno. Bylinky smícháme se 3 lžícemi rajského protlaku a 3 lžícemi smetany.
 - 
                                3
Bylinkovou směs přimícháme k masu, dochutíme solí, česnekem, krátce povaříme a podáváme.
 - 
                                4
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                6
Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                8
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                9
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.