Slepičí cuketová polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Cuketa
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 70 g Těstoviny čtyřvaječné
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 g Smetana zakysaná 14%
 - 200 g Cuketa žlutá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 2 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 146 g
 - Sodík 932 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 197 mg
 - Draslík 1336.4 mg
 - Vláknina 15381.4 mg
 - Vitamín A 15381.4 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64.7 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zelenou a žlutou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.
 - 
                                3
V hrnci si rozehřejeme máslo a nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme cuketu, promícháme a podusíme 5-7 minut pod pokličkou.
 - 
                                4
Potom cuketu poprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujonu.
 - 
                                5
Když polévka přijde k varu, přidáme 70 g těstovin (např.zn. Rissoni), které vaříme přibližně 4-6 minut (podle návodu).
 - 
                                6
Polévku ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou, přimícháme zakysanou smetanu, posypeme lístky omytého tymiánu a podáváme.
 - 
                                7
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                8
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                9
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                10
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
 - 
                                11
Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                12
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.