Slepičí rýžová se ztraceným vejcem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 100 g Rýže předvařená (parboiled)
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 138 g
 - Sodík 1128 mg
 - Bílkoviny 71 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 430.3 mg
 - Draslík 1114.4 mg
 - Vláknina 12355.3 mg
 - Vitamín A 12355.3 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.1 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu a dáme do něj dovařit promytou předvařenou rýži podle receptu. Polévku dochutíme pepřem a solí.
 - 
                                2
Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně nakrájíme.
 - 
                                3
Připravíme si ztracená - pošírovaná vejce.
 - 
                                4
V druhém, větším hrnci přivedeme k varu horkou osolenou vodu, přidáme do ní 1 lžíci octa. Když přichází voda k varu a začínají se v ní tvořit drobné bublinky, teplotu zmírníme.
 - 
                                5
Do hrnečku vyklepneme jedno vejce a lžící mícháme vodu v hrnci tak, aby se uprostřed vytvořil vír. Do středu víru vlijeme vejce z hrnečku a od této chvíle vaříme 3 minuty, až se bílek zatáhne kolem žloutku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a dáme do hlubokého talíře.
 - 
                                6
Tento postup opakujeme ještě třikrát.
 - 
                                7
Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem, posypeme petrželkou s bazalkou a podáváme.
 - 
                                8
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                9
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                10
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                11
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                12
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                13
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.