Slepice po valonsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 120 g Sádlo škvařené
  • 400 g Petržel kořen
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Slepice
  • 3.4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1534 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 1077 mg
  • Bílkoviny 132 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 604.1 mg
  • Draslík 1656.5 mg
  • Vláknina 10766.2 mg
  • Vitamín A 10766.2 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 143.2 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slepici zbavíme konců křídel, nasekáme ji na 8 dílů. Cibule nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Ve velkém kastrole rozpálíme sádlo, porce masa na něm dorůžova opečeme a přendáme je do jiné nádoby. Na tuku v kastrole pak zpěníme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a za stálého míchání necháme chvíli smažit. Cibulovou jíšku pak zalijeme cca 400 ml vody, rozšleháme ji, přidáme sůl a pepř. Vrátíme opečenou slepici, přikryjeme pokličkou a pozvolna dusíme doměkka.

  • 3

    Mezitím oloupeme petržel a dáme ji vařit do 1 l vody se lžičkou soli. Uvařenou petržel nakrájíme na tenké plátky, které v pánvi na 20 g másla slabě osmahneme.

  • 4

    Před koncem tepelné úpravy slepice si připravíme valonské nudle. V míse metlou rozšleháme vejce, osolíme, přidáme 50 g rozpuštěného másla a vmícháváme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto, jako na kapání. Hotové těsto přelijeme do velkého mikrotenového sáčku. V rohu vystřihneme 0,5 cm otvor a celý obsah vytlačíme do 2 l vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme 4 minuty, pak nudle scedíme, propláchneme, v míse pokapeme olejem a přikryté uložíme do tepla.

  • 5

    Dušenou slepici rozdělíme na talíře, porce posypeme opečenou petrželí, přidáme uvařené valonské nudle a podáváme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu