Slepice po valonsku
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Sádlo škvařené
- 400 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Slepice
- 3.4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1534 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 84 g
- Sodík 1077 mg
- Bílkoviny 132 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 604.1 mg
- Draslík 1656.5 mg
- Vláknina 10766.2 mg
- Vitamín A 10766.2 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 143.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slepici zbavíme konců křídel, nasekáme ji na 8 dílů. Cibule nakrájíme nadrobno.
-
2
Ve velkém kastrole rozpálíme sádlo, porce masa na něm dorůžova opečeme a přendáme je do jiné nádoby. Na tuku v kastrole pak zpěníme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a za stálého míchání necháme chvíli smažit. Cibulovou jíšku pak zalijeme cca 400 ml vody, rozšleháme ji, přidáme sůl a pepř. Vrátíme opečenou slepici, přikryjeme pokličkou a pozvolna dusíme doměkka.
-
3
Mezitím oloupeme petržel a dáme ji vařit do 1 l vody se lžičkou soli. Uvařenou petržel nakrájíme na tenké plátky, které v pánvi na 20 g másla slabě osmahneme.
-
4
Před koncem tepelné úpravy slepice si připravíme valonské nudle. V míse metlou rozšleháme vejce, osolíme, přidáme 50 g rozpuštěného másla a vmícháváme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto, jako na kapání. Hotové těsto přelijeme do velkého mikrotenového sáčku. V rohu vystřihneme 0,5 cm otvor a celý obsah vytlačíme do 2 l vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme 4 minuty, pak nudle scedíme, propláchneme, v míse pokapeme olejem a přikryté uložíme do tepla.
-
5
Dušenou slepici rozdělíme na talíře, porce posypeme opečenou petrželí, přidáme uvařené valonské nudle a podáváme přelité omáčkou.