Ostrá chilli polévka se skleněnými nudlemi
Suroviny
- 400 g Hovězí svíčková
 - 100 g Nudle skleněné
 - 100 g Fazole mungo
 - 10 g Zázvor mletý
 - 50 g Houby Shitake sušené
 - 1 kávová lžička Koření pěti vůní
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Citrony
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Hovězí vývar základní
 - 3 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 3 polévková lžíce Olej sójový
 - 2 polévková lžíce Chilli omáčka
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 425 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 178 g
 - Sodík 722 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 42 mg
 - Draslík 824.3 mg
 - Vláknina 12071 mg
 - Vitamín A 12071 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso z hovězí svíčkové rozkrájíme na tenké nudličky o tloušťce maximálně 5 milimetrů. Na nudličky nakapeme sójovou omáčkou a chilli olej. Maso necháme přibližně 15 minut v pokojové teplotě marinovat. Mezitím do misky vložíme skleněné nudle a přelijeme je horkou vodou. Počkáme, až úplně změknou a potom je scedíme a necháme okapat.
 - 
                                2
Připravíme wok a vlijeme do něj sójový olej. Do woku nasypeme umletý zázvor a přidáme ještě jemně posekaný česnek.
 - 
                                3
Vložíme do pánve marinované maso a rychle opečeme. Během pečení neustále promícháváme. Potom masovou směs z woku vyndáme a uložíme do tepla.
 - 
                                4
Čínské houby namočíme do vody, aby změkly. Omyjeme jarní cibulky a pokrájíme je na cca 2 milimetry silné proužky. Oškrábeme mrkev a také ji nakrájíme na stejně silné proužky. Mrkev i cibuli nasypeme do woku a rychle orestujeme. Výhonky z fazolí mungo omyjeme a nakrájíme na kousky. Čínské houby vyjmeme z vody a nakrájíme na proužky. Fazole i s houbami přidáme do woku k mrkvi s cibulí, opečeme a do pánve vlijeme masový vývar. Jakmile dosáhneme bodu varu, ztlumíme plamen a postupně přidáváme chilli omáčku, med, dále ještě šťávu z jednoho citronu, rajský protlak a přisypeme koření pěti vůní. Opět zvýšíme plamen než polévka přijde k varu. Nakonec do ní vložíme změklé čínské nudle a opečené hovězí maso. Chvíli prohřejeme a teplou polévku servírujeme.