Francouzská hovězí polévka pot au feu
Suroviny
- 100 g Mrkev kořen
 - 300 g Kosti hovězí řídké
 - 500 g Hovězí maso přední
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 50 g Rozmarýn čerstvý
 - 6 krajíc Chléb toastový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Pórek
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Celer řapíkatý
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 4 l Voda pitná
 - 1 kg Kosti hovězí morkové
 - 1 kg Hovězí kýta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2037 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 203 g
 - Sodík 856 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 160.6 mg
 - Draslík 1350.9 mg
 - Vláknina 15661.1 mg
 - Vitamín A 15661.1 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme maso a kosti studenou vodou a osušíme je.
 - 
                                2
Na plotnu připravíme hrnec. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a v nahřátém hrnci opečeme řezné plochy cibule dohněda.
 - 
                                3
Do hrnce přidáme kosti, hrudí, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a tymián. Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu. Sbíráme pěnu z povrchu polévky. Když voda začne vařit, přidáme ještě hovězí kýtu a ztlumíme teplotu. Vaříme asi 3 hodiny.
 - 
                                4
Oškrábeme mrkev, pórek omyjeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na proužky. Celerové řapíky opláchneme a pokrájíme na kousky. 30 minut před skončením vaření polévky do ní přidáme pokrájenou zeleninu a morkové kosti.
 - 
                                5
Je-li maso a zelenina měkká, vyndáme je ven, naservírujeme na talíře a zalijeme trochou vývaru.
 - 
                                6
Přes síto přecedíme polévku a servírujeme jako první chod. Podáváme k ní opečený chléb.
 - 
                                7
Na plátky nakrájíme maso a společně se zeleninou podáváme jako druhý chod.