Mozečková polévka
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Žemle tuková
 - 10 g Sůl
 - 66.6 g Tuk
 - 0.6 g Pepř černý mletý
 - 13.3 g Polévkové koření
 - 6.6 g Petržel - nať
 - 0.6 g Kmín celý
 - 200 g Hovězí mozek
 - 0.3 g Muškátový květ
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 2 l Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 228 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 951 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 616.1 mg
 - Draslík 190.2 mg
 - Vláknina 886.6 mg
 - Vitamín A 886.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme.
 - 
                                2
Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme kmín, mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem.
 - 
                                3
Uvedeme do varu a za občasného prošlehání alespoň 20 minut zvolna vaříme.
 - 
                                4
Ke konci varu do polévky přilijeme mléko, povaříme, procedíme, přidáme připravený mozek a velmi krátce povaříme.
 - 
                                5
Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a důkladně provaříme.
 - 
                                6
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání spolu se žemlí, nakrájenou na kostičky a osmaženou na másle.