Tradiční Lasagne bolognese
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 300 g Maso mleté - mix
 - 200 g Lasagne
 - 250 g Mozzarella
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 0.333333 l Mléko plnotučné
 - 0.125 l Víno bílé
 - 0.125 l Masový vývar
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 872 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 136 g
 - Sodík 712 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 40.3 mg
 - Draslík 310.4 mg
 - Vláknina 6418.5 mg
 - Vitamín A 6418.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 532.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme mrkev, celer a cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Na rozpáleném oleji zeleninu osmahneme. Přidáme maso a restujeme, dokud se nezačne rozpadat. Poté ochutíme oreganem. Rajčta z konzervy posekáme, vmícháme k masu, přilijeme vývar, ochutíme solí a pepřem a nezakryté povaříme na středním ohni cca 30min.
 - 
                                2
Na bešamelovou omáčku necháme v hrnci rozpustit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Zalijeme mlékem a metličkou prošleháme. Bez pokličky vaříme cca 10min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem. Nakonec vmícháme polovinu nastruhaného parmezánu.
 - 
                                3
Troubu rozpálíme na 180C, mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Do zapékací formy skládáme po vrstvách nudlové plátky, maso, bešamel a mozzarellu. Poslední vrstvu musí tvořit bešamelová omáčka, tu posypeme zbytkem parmezánu. Pečeme cca 40min do zhnědnutí. Necháme cca 10min odpočinout, naporcujeme a ihned podáváme.