Zapečené penne s masem a sýrovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 20 g Petržel - nať
 - 125 g Sýr Čedar
 - 500 g Těstoviny Penne
 - 20 g Bujón zlatý hovězí
 - 600 ml Mléko polotučné
 - 60 ml Víno červené
 - 700 ml Omáčka rajčatová
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 kg Hovězí maso mleté
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1396 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 201.5 mg
 - Draslík 813 mg
 - Vláknina 3553.6 mg
 - Vitamín A 3553.6 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.3 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakrájenou cibuli smažíme na oleji asi 2 minuty doměkka. Přidáme mleté maso a průběžně promícháváme a necháme zhnědnout. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou.
 - 
                                2
Přilijeme víno, rajčatovou omáčku a kostky vývaru. Přivedeme k varu a pod pokličkou za občasného míchání asi 1 hodinu zvolna vaříme. Odstavíme, přidáme petrželku, sůl, pepř a směs necháme vychladnout.
 - 
                                3
Připravíme hladkou světlou jíšku z másla a mouky, odstavíme a postupně vmícháme mléko. Průběžně promícháváme a zahříváme asi 5 minut do zhoustnutí. Omáčku odstavíme, necháme mírně vychladnout a vmícháme do ní žloutky a sýr.
 - 
                                4
Penne vaříme ve slané vodě al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně odkapat. Potom těstoviny smícháme s našlehanými bílky. Polovinu těstovin upravíme na dno hlubokého pekáče vytřeného olejem a pokryjeme masovou směsí.
 - 
                                5
Zbývající těstoviny promícháme se sýrovou omáčkou a upravíme do pekáče jako horní vrstvu. Posypeme strouhankou a zapékáme v troubě asi 45 minut dozlatova.