Boloňské ragú
Suroviny
- 600 g Hovězí maso mleté
 - 400 g Vepřové maso mleté
 - 200 g Játra kuřecí
 - 150 ml Olej olivový extra panenský
 - 200 ml Víno červené
 - 200 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Klobása Salsiccia
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 964 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 70 g
 - Sodík 407 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 342.5 mg
 - Draslík 1081.6 mg
 - Vláknina 3760.5 mg
 - Vitamín A 3760.5 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 320 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm nasekanou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, zamícháme a přidáme mleté hovězí a vepřové maso. Osolíme, opepříme a restujeme do chvíle, kdy maso ztmavne a olej se vstřebá.
 - 
                                2
So masové směsi přidáme klobásky vymáčknuté ze střívek, mícháme a přidáme kuřecí játra. Stále mícháme, chvíli restujeme a nakonec vše zalijeme vínem. Vaříme tak dlouho, až se alkohol odpaří.
 - 
                                3
Rajčatový protlak rozmícháme v 1l vlažné vody a vlijeme do ragú. Pod pokličkou vše dusíme 2-2,5 hodiny. Když se tekutina téměř odpaří, přilijeme mléko a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Promícháme a můžeme podávat.