Roštěnky na víně se švestkami a houbami
Suroviny
- 400 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Švestky
 - 30 g Cukr krupice
 - 100 g Houby čerstvé
 - 100 g Játra drůbeží
 - 100 g Protlak rajčatový
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Víno červené
 - 100 ml Voda pitná
 - 160 ml Olej stolní
 - 250 ml Mrkev sterilovaná
 - 500 ml Bujón hovězí
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 9 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Žemle tuková
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Majoránka
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1315 kcal
 - Sacharidy 106 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 31084 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 150.7 mg
 - Draslík 3762.5 mg
 - Vláknina 39471.6 mg
 - Vitamín A 39471.6 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.4 mg
 - Vitamín E 4.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme. Švestky namočíme do vína, žemle do mléka. Lístky celeru s houbami nakrájíme na plátky, cibuli a játra na kostičky, mrkev a petržel na kostky.
 - 
                                2
Na 80 ml oleje zpěníme cibuli a poté polovinu i s tukem dáme do jiné nádoby. Ke zbylé cibuli přidáme játra, houby, celer a restujeme je několik minut. Pak přidáme žemle, vejce, majoránku, sůl a pepř. Náplň rozdělíme na roštěnky, zabalíme je pomocí nití do závitků a na 40 ml oleje rychle opečeme, poté s 200 ml bujonu hodinu podusíme pod pokličkou.
 - 
                                3
Nakrájenou zeleninu přidáme k cibuli s tukem a osmahneme je. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, bobkový list, citronovou kůru a šťávu, hořčici, sůl, koření, bujon a dusíme doměkka. Švestky ohřejeme ve víně. Pak na oleji opražíme mouku a cukr dohněda, přidáme 100 ml vody, víno ze švestek, přilijeme do omáčky a povaříme.
 - 
                                4
Nakrájené závitky bez nití podáváme s omáčkou.