Šalotková omáčka s tousty
Suroviny
- 200 g Šalotka
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 10 g Cukr krupice
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 5 g Sůl
 - 5 g Tymián čerstvý
 - 50 g Zakysaná smetana
 - 20 g Majonéza
 - 5 g Hořčice Dijonská
 - 60 g Rajčata
 - 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 8 krajíc Chléb toastový
 - 300 ml Vývar z hovězích kostí
 - 20 ml Martell cognac
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 879 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 107.7 mg
 - Draslík 1018.2 mg
 - Vláknina 1560.5 mg
 - Vitamín A 1560.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šalotky rozpůlíme a nakrájíme na špalíčky. Na 1 lžíci másla dusíme cibulku, až zesklovatí, a poté ji posypeme špetkou cukru. Vmícháme koňak a přilijeme telecí vývar. Necháme zvolna vařit, dokud se tekutina zcela nevyvaří. Osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Zakysanou smetanu důkladně promícháme s majonézou a hořčicí a okořeníme solí a pepřem. Rajčata nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                2
Hovězí filé osolíme a opepříme a na zbylém másle opékáme asi 2 minuty z každé strany.
 - 
                                3
Čtyři plátky opečeného toastového chleba potřeme omáčkou, obložíme rajčaty, šalotkou a masem a zakryjeme druhým plátkem chleba.