Roštěnky se Skalickou frankovkou
Suroviny
- 20 g Celer bulvový
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Mrkev kořen
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 20 g Petržel kořen
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Hřebíček
 - 0.5 l Hovězí vývar základní
 - 1 dl Víno červené
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 806 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 87 mg
 - Draslík 270.7 mg
 - Vláknina 4461.1 mg
 - Vitamín A 4461.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer a petržel a očistíme, omyjeme a pokrájíme je na nudličky. Cibule oloupeme a pokrájíme nadrobno. Omytý citron osušíme a nastrouháme.
 - 
                                2
Hovězí zadní maso - roštěnec - omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které naklepeme, okrajové blány nakrojíme, osolíme (1,5 lžičky), opepříme a v hrnci na rozpáleném oleji roštěnky z každé strany orestujeme dozlatova. Pak plátky masa vyjmeme a na zbylém tuku si z cukru (2 lžíce) upražíme karamel, přidáme k němu pokrájenou cibuli se zeleninou, rychle promícháme a vrátíme maso zpět. Přilijeme hovězí vývar, nové koření, citronovou kůru a hřebíčky. Vše promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka přibližně 45-50 minut.
 - 
                                3
Měkké roštěnky vyjmeme a dáme je do druhého hrnce. Vývar téměř vyvaříme, přimícháme na zahuštění hladkou mouku, kterou jsme si rozmíchali s několika lžičkami vývaru, omáčku dochutíme solí (0,5 lžičky), pár kapkami citronové šťávy a omáčku přecedíme přes síto na odložené roštěnky.
 - 
                                4
Omáčku s masem znovu přivedeme k varu, dochutíme červeným vínem - Skalickou frankovkou, necháme přejít varem a podáváme k přílohám podle chuti.