Masový pivní koláč s čepicí
Suroviny
- 150 g Hlíva ústřičná
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Vepřové škvarky
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 50 g Sýr Čedar
 - 100 g Hera
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
 - 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 4 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 plátek Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 5 dl Pivo Guinness
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 14 polévková lžíce Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 839 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 549 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 20.2 mg
 - Draslík 819.6 mg
 - Vláknina 14350.7 mg
 - Vitamín A 14350.7 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.4 mg
 - Vitamín E 8.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí roštěnku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Do misky si nasypeme 3 lžíce hladké mouky, přidáme k ní hořčičné semínko, sůl, pepř černý a pepř 4 barev. Směs promícháme a kostky masa ve směsi obalíme.
 - 
                                2
Očištěnou šalotku pokrájíme na tenké plátky, oloupaný česnek posekáme nadrobno. Žampiony a hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Petrželovou nať a tymián omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                3
V pánvi si na rozpáleném oleji (4 lžíce) restujeme po částech maso dozlatova. Restujeme ho z každé strany asi 1-2 minuty. Orestované maso přendáme do zapékací mísy. Do pánve přidáme 1 lžíci másla a šalotku s česnekem osmažíme dozlatova. Poté k cibuli přilijeme 5 dl piva, přidáme worcester, sušený rozmarýn, třtinový cukr, vše promícháme a směsí přelijeme maso. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180°C 90 minut.
 - 
                                4
Mezitím si na 2 lžících oleje podusíme houby. Promícháme je s 0,5 lžičkou bílého pepře a 0,5 lžičkou soli a přimícháme k masu.
 - 
                                5
Připravíme si těsto: Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme do ní nastrouhaný sýr, Heru, malé vepřové škvarky, sušený tymián, sůl a 10-14 lžic vody. Těsto vypracujeme a na pomoučeném vále těsto rozválíme na placku o 2-3 cm větší, než je zapékací mísa.
 - 
                                6
Po hodině pečení z mísy odložíme poklici a maso zakryjeme těstem. Okraje těsta navlhčíme a těsně přitiskneme k okrajům mísy. Uprostřed těsta uděláme nožem 2-3 zářezy. Pečeme 30-40 minut dozlatova.
 - 
                                7
Upečené maso s čepicí rozdělíme na porce a podáváme horké.