Hovězí roštěnky s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 5 g Máslo čerstvé
 - 1 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Masox
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 240 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 87 mg
 - Draslík 1012.1 mg
 - Vláknina 11209.7 mg
 - Vitamín A 11209.7 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.1 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké proužky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka.
 - 
                                2
Masox rozmícháme v hrnku s vodou a na ohni necháme přejít varem.
 - 
                                3
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a poprášíme moukou. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme olej, roštěnky na něm po obou stranách zprudka opečeme a přeložíme je z pánve do mísy.
 - 
                                5
V pánvi na oleji po pečení masa krátce podusíme nakrájenou cibuli, přisypeme mletou papriku, přilijeme vývar z Masoxu, promícháme a vložíme zpět roštěnky. Přikryté dusíme doměkka. Během dušení obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby případně
 - 
                                6
přiléváme masoxový vývar.
 - 
                                7
V druhé pánvi na másle podusíme jemné proužky mrkve, celeru a petržele.
 - 
                                8
Téměř měkké roštěnky přendáme do zapékací mísy. Šťávu v pánvi po jejich dušení zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zakysanou smetanu, promícháme a vaříme, dokud nezačne houstnout.
 - 
                                9
Roštěnky v zapékací míse pokryjeme dušenou zeleninou, na ni položíme plátky citronu, vše přelijeme smetanovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, krátce zapečeme.