Chateaubriand – pravé svíčkové řezy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 612 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 90 mg
 - Draslík 633 mg
 - Vláknina 1313.7 mg
 - Vitamín A 1313.7 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytý špalíček pravé hovězí svíčkové bez blan osušíme, potřeme ho extra olivovým olejem (2 lžíce), poté celý špalíček posypeme silně solí (1,5 až 2 lžičky), čerstvě pomletým černým pepřem a maso necháme 15 minut odpočinout.
 - 
                                2
Rozpálíme si troubu na 250 °C. Připravíme si očištěné 4 stroužky česneku, ale neloupeme je. 2 snítky tymiánu omyjeme a osušíme. V teflonové pánvi rozehřejeme na správnou vysokou teplotu 3–4 lžíce extra olivového oleje. Na něm orestujeme špalíček svíčkové z každé strany po 1,5–2 minutách. Záleží na velikosti špalíčku. Celkem restujeme 6–8 minut. Přibližně 2–3 minuty před koncem restování přidáme máslo, stroužky česneku a natrhané snítky tymiánu a vše restujeme společně. Poté pánev se svíčkovou vložíme do rozpálené trouby. Budeme péct 20 minut, během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme ho.
 - 
                                3
Po upečení špalíček svíčkové vyjmeme a položíme ho na obrácenou lžíci, kterou jsme položili na vyhřátý servírovací talíř. To z toho důvodu, aby špalíček svíčkové mohl volně odpočívat částečně ve vzduchu. Takto nebude celou plochou ležet na talíři. Necháme ho odpočinout 15 minut.
 - 
                                4
Poté svíčkovou nakrájíme přes vlákno na úhledné plátky, které servírujeme tak, že k nim lžicí přidáme trošku výpeku.