Hovězí maso dušené se zeleninou a houbami
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 1 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Bobkový list
 - 1 dl Hovězí vývar základní
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 512 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 431 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 95.5 mg
 - Draslík 918.4 mg
 - Vláknina 14893.3 mg
 - Vitamín A 14893.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 106.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na proužky. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Maso vcelku omyjeme, osušíme a protkneme proužky slaniny. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm prudce ze všech stran opečeme.
 - 
                                3
V pekáči nebo zapékací míse na rozehřátém másle osmahneme nakrájenou cibuli, pak přidáme ostatní zeleninu a houby, opepříme, osolíme, posypeme novým kořením a rozdrceným bobkovým listem. Vše důkladně promícháme a na tuto směs pak přemístíme z pánve opečené maso. Přilijeme vývar a dáme dusit do trouby, předehřáté na 200 stupňů Celsia. Během dušení maso občas obrátíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby případně podléváme vývarem. Když je maso téměř měkké, necháme v troubě ještě chvíli péct odkryté, aby mělo křupavou kůrku. Upečené vyjmeme a necháme v teple.
 - 
                                4
Zapékací mísu se zbylou šťávou s houbami a zeleninou necháme na ohni částečně vyvařit, pak přisypeme mouku, přilijeme zbylý vývar a nakonec ještě smetanu. Vše důkladně promícháme a necháme vařit, až omáčka začne být hustší.