Ostrý hovězí špíz
Suroviny
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 0.44 g Máslo čerstvé
 - 200 g Rýže loupaná
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 250 g Klobása uzená
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 1 l Voda pitná
 - 0.27 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Kečup
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 610 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 344 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 108.9 mg
 - Draslík 163.9 mg
 - Vláknina 7801.8 mg
 - Vitamín A 7801.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Hrášek slijeme a necháme v sítu okapat. Klobásu nakrájíme na kolečka. Rýži uvaříme doměkka v dostatečném množství osolené vody.
 - 
                                2
Hovězí maso nakrájíme na plátky, opepříme, osolíme a střídavě s kolečky klobásy napichujeme na grilovací jehly nebo dřevěné špejle.
 - 
                                3
Ve zapékací míse rozpálíme olej, na něm špízy s masem opečeme prudce ze všech stran, a poté dáme doměkka dusit do trouby, předehřáté na 200°C. V případě potřeby podléváme vývarem, občas během dušení obracíme a poléváme vypečenou šťávou.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme máslo a na něm zpěníme nakrájenou cibuli, ke které přidáme chilli koření. Potom přisypeme nakrájenou papriku a hrášek, přidáme kečup a necháme přikryté dusit. Když je paprika měkká, přimícháme uvařenou rýži a prohřejeme.
 - 
                                5
Rýži rozdělíme na porce na talíře a přidáme k nim upečené maso na jehle.