Hovězí plátky po provensálsku
Suroviny
- 1200 g Hovězí kýta
 - 120 g Olej rostlinný
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 600 g Brambory vařené
 - 250 ml Vývar z hovězích kostí
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Paprika zelená
 - 5 ks Rajčata
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 578 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 97.6 mg
 - Draslík 1081.4 mg
 - Vláknina 6164.6 mg
 - Vitamín A 6164.6 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso zbavené loje, kližek a šlach nakrájíme na 8 plátků, naklepeme, na oleji opečeme z obou stran do zlatova.
 - 
                                2
Maso vyjmeme, do tuku dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem, chvíli povaříme na řídkou omáčku, plátky masa vrátíme do kastrolu, osolíme, opepříme, dochutíme rozdrceným česnekem, přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme do měkka.
 - 
                                3
Papriky zbavíme stopek i semen, vhodíme do vařící vody a 6 minut povaříme. Necháme okapat, poté pokrájíme na proužky.
 - 
                                4
Rajčata spaříme, oloupeme, překrojíme, vymačkáme a pokrájíme.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejeme máslo, v něm papriky s rajčaty podusíme, osolíme a podle chuti připepříme.
 - 
                                6
Plátky masa narovnáme na talíře, na ně navrstvíme papriko-rajčatovou směs a přelijeme šťávou.
 - 
                                7
Porce posypeme sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory.