Archangelská domácí hovězí pečeně
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
 - 500 g Hovězí maso zadní
 - 400 g Červená řepa sterilovaná
 - 400 ml Hovězí vývar základní
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Nové koření celé
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3.24 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 621 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 198 g
 - Sodík 1387 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 107.9 mg
 - Draslík 886.9 mg
 - Vláknina 18120.2 mg
 - Vitamín A 18120.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na větší kousky nakrájíme zadní hovězí maso, osolíme, opepříme a v kastrole zprudka opečeme na sádle, podlijeme horkým hovězím vývarem a dusíme do poloměkka asi 45 minut.
 - 
                                2
Mezitím nakrájíme na kolečka mrkev, na sádle osmahneme cibuli a nasucho opražíme polohrubou mouku, které pak přidáme k masu spolu s rajčatovým protlakem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu a společně dusíme asi 15 minut. Před koncem dušení přimícháme ještě zakysanou smetanu.
 - 
                                3
Během dušení také na kolečka nakrájíme vařené brambory a v pánvi na sádle je dorůžova opečeme.
 - 
                                4
Když je maso měkké, drátěnou naběračkou ho z kastrolu vyjmeme, omáčku zbavíme kousků koření, rozšleháme ji a podle chuti přisolíme.
 - 
                                5
Potom vyložíme dno zapékací mísy polovinou opečených brambor, na ně navršíme polovinu masa a dále znovu vrstvu brambor a masa. Zalijeme omáčkou a povrch posypeme drceným česnekem, zapékací mísu vložíme do mírně vyhřáté trouby a asi 15 minut zapékáme.
 - 
                                6
Pokrm rozdělíme na talíře, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s nakládanou červenou řepou.