Cocido madrileňo
Suroviny
- 250 g Slanina vepřová
- 250 g Zelí hlávkové bílé
- 500 g Hovězí žebra
- 125 g Vepřový bok
- 75 g Nudle rýžové
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 220 g Cizrna
- 300 g Mangold
- 200 g Klobása Chorizo
- 2 kávová lžička Sůl
- 4 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 ks Jelítka domácí žemlová
- 2 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vepřové nožičky
- 1 špetka Šafrán
- 1 kg Kuře
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1414 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 93 g
- Sodík 954 mg
- Bílkoviny 88 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 320.1 mg
- Draslík 1417.5 mg
- Vláknina 19928.4 mg
- Vitamín A 19928.4 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.7 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Cizrnu namočíme přes noc do studené vody, slijeme a propláchneme, zabalíme do kousku gázy. 
- 
                                2Do velkého kastrolu nalijeme 3 litry studené vody, vložíme kuře, žebra, slaninu, špek a přivedeme k varu. Přidáme cizrnu, vepřovou nožku, klobásu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme cibuli, bobkový list a půl lžičky soli. Vaříme zakryté 2 a půl hodiny. 
- 
                                3Po 2 hodinách přivedeme k varu vodu v jiném hrnci, vložíme jelítko a zvolna vaříme asi 5 minut. Slijeme a odstavíme. Zelené fazolky zavážeme do gázy, do hrnce vlijeme ještě 1 litr vody a přivedeme k varu. Přidáme nahrubo nakrouhané zelí, mangold, brambory, pórek, šafrán a 1 lžičku soli. Znovu přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Na posledních 10 minut vaření přidáme fazolky. 
- 
                                4Slijeme vodu z hrnce s masem i z hrnce se zeleninou do dalšího, největšího hrnce, přivedeme k varu, osolíme a vložíme nudle. Vaříme zvolna 6-7 minut. Vyndáme cizrnu a vyklopíme jí na větší nahřátý talíř, stejně tak i fazolky a ostatní zeleninu. Špek vyhodíme, ostatní uzeniny a maso nakrájíme na silnější plátky. 
- 
                                5Nandáme na jednu stranu talíře vedle zeleniny. Maso zalijeme několika lžícemi horkého vývaru. Zbytek, včetně nudlí přelijeme do polévkové mísy. Oba chody se podávají najednou, polévka jako první. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        