Jehněčí vývar s Armaňakem
Suroviny
- 200 g Jehněčí krkovice
 - 100 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 750 g Jehněčí krkovice
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Petržel - nať
 - 200 g Pórek
 - 200 g Květák
 - 60 g Celer - nať
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 - 5 dl Koňak Armaňak
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1588 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 106 g
 - Sodík 435 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 199.6 mg
 - Draslík 1297.4 mg
 - Vláknina 9503.6 mg
 - Vitamín A 9503.6 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
200 g jehněčí krkovičky pokrájíme na nudličky a prudce je dozlatova orestujeme v pánvi na sezamovém oleji.
 - 
                                2
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr jehněčího čistého vývaru, orestované maso vložíme do vývaru, přidáme 0,5 dl Armaňaku a pomalu vaříme přibližně 35-40 minut.
 - 
                                3
Mezitím si nastrouháme nahrubo tvrdý sýr, omyjeme petrželku kudrnku a drobně ji nakrájíme. Vývar během vaření dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                4
Nastrouhaný sýr s petrželkou rozdělíme do misek, každou porci zalijeme horkým vývarem s masem a podáváme.
 - 
                                5
Jehněčí masový vývar [28495]:
 - 
                                6
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                7
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
 - 
                                8
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
 - 
                                9
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                10
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.