Rýže s jehněčím masem, hrozinkami a mandlemi
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 30 g Mandle
 - 30 g Pistácie
 - 600 g Jehněčí plec
 - 400 g Rýže basmati
 - 350 ml Voda pitná
 - 1.5 kávová lžička Kurkuma
 - 0.5 kávová lžička Kardamom
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Šafrán
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 832 kcal
 - Sacharidy 103 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 194 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 99 mg
 - Draslík 851.2 mg
 - Vláknina 10759.1 mg
 - Vitamín A 10759.1 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.2 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži zalijeme vroucí vodou a vaříme cca 7 minut. Poté necháme okapat. Hrozinky krátce namočíme do horké vody. Oloupanou cibuli najemno nasekáme, maso nakrájíme na malé kousky.
 - 
                                2
Rozpálíme 2 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Přidáme pepř, mletý kardamom, kurkumu a chilli a krátce orestujeme. Přidáme maso. Šafrán rozmícháme v trošce horké vody a vmícháme k masu, společně s hrozinkami. Podlijeme vodou, ochutíme solí a zakryté dusíme na mírném ohni cca 60 minut.
 - 
                                3
Mezitím omyjeme důkladně pomeranč, nastrouháme z něj trochu kůry a šťávu vymačkáme. Obojí vmícháme do masa. Do hrnce vlijeme zbytek oleje a 100 ml vody, přisypeme 1/3 rýže a rozložíme na ni 1/2 masa. Nasypeme další 1/3 rýže, překryjeme zbytkem masa a navrstvíme zbytek rýže. Posypeme nasekanými pistáciemi a mandlemi. Na hrnec posadíme pokličku obalenou utěrkou a na mírném ohni dusíme cca 1 hodinu.