Jehněčí koleno na víně
Suroviny
- 120 g Celer bulvový
 - 250 g Cibule
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 120 g Mrkev kořen
 - 120 g Petržel kořen
 - 60 g Protlak rajčatový
 - 700 ml Víno červené
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Bobkový list
 - 10 ks Pepř černý celý
 - 5 stroužek Česnek
 - 3 l Vývar drůbeží
 - 1.8 kg Jehněčí koleno
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2136 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 3111 mg
 - Bílkoviny 97 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 342 mg
 - Draslík 1597.6 mg
 - Vláknina 7531.4 mg
 - Vitamín A 7531.4 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.7 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí kolena očistíme, opláchneme a osušíme. Česnek rozpůlíme, cibuli nakrájíme nahrubo, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Rozmarýn nahrubo nasekáme.
 - 
                                2
Do kolen uděláme ostrým nožem zářezy a prošpikujeme je česnekem. Kolena osolíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme koření a kolena a zprudka osmažíme dozlatova. Poté vmícháme rozmarýn a protlak, zalijeme vínem a vaříme na středním plameni, až víno zredukujeme na polovinu. K masu přilijeme vývar, přidáme sůl a pepř. Vše promícháme a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 100 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem.
 - 
                                3
Pečená kolena vyjmeme z pekáče a držíme na teple. Na sporáku zredukujeme vypečenou omáčku do zhoustnutí. Poté do omáčky vložíme zeleninu a povaříme na mírném plameni asi 6 minut. Před podáváním vrátíme kolena do omáčky a necháme prohřát.