Polévka z králíka se smetanou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
 - 70 g Celer bulvový
 - 80 g Cibule
 - 50 g Cibule
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mrkev kořen
 - 70 g Mrkev kořen
 - 80 g Petržel kořen
 - 70 g Petržel kořen
 - 800 g Králík hřbet
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Petržel - nať
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Nové koření celé
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 508 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 132 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 69.4 mg
 - Draslík 303.7 mg
 - Vláknina 5812.6 mg
 - Vitamín A 5812.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme vývar. Králičí hřbety opláchneme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme.
 - 
                                2
Půlky cibule opečeme na oleji, přidáme zeleninu a králičí hřbety, které jsme nasekali. Do hrnce vlijeme vodu a vaříme. Během varu odebíráme pěnu. Když se pěna už netvoří, přidáme koření, sůl a snítky petržele.
 - 
                                3
Vývar na mírném plameni vaříme zhruba 60 minut. Poté přecedíme do čistého hrnce a prochladlé maso z hřbetů obereme.
 - 
                                4
Do polévky připravíme zeleninu včetně cibule, kterou očistíme a nakrájíme na nudličky. Petrželovou nať nasekáme najemno.
 - 
                                5
Zeleninu i s cibulí osmažíme na másle dozlatova, vmícháme mouku, osmažíme a zašleháme 1 l vývaru z králíka. Dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Na mírném plameni za častého míchání vaříme zhruba 15 minut. Nakonec do polévky vložíme obrané maso, vlijeme smetanu, ochutíme muškátovým květem a krátce povaříme.
 - 
                                6
Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.