Králík se sušenými švestkami a slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 100 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 g Švestky sušené
  • 800 g Králík
  • 2 kávová lžička Hořčice dijonská
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.25 l Víno bílé
  • 0.25 l Voda pitná
  • 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.17 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Slivovice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 734 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 169 g
  • Sodík 539 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 173.6 mg
  • Draslík 908.3 mg
  • Vláknina 11304.8 mg
  • Vitamín A 11304.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pomeranč omyjeme, osušíme, odřízneme kousek kůry, vymačkáme šťávu a smícháme ji s pálenkou, vodou i kůrou. Do této směsi namočíme švestky a necháme cca 4 hodiny luhovat.

  • 2

    Králíka naporcujeme na 8 částí, osolíme a opepříme. Ze slaniny odstraníme kůži i chrupavky a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli a mrkev rozkrájíme.

  • 3

    V hrnci rozpálíme olej s máslem, maso postupně orestujeme. Poté je vyjmeme, v hrnci osmahneme slaninu, přidáme cibuli a mrkev. Po chvíli zalijeme vínem, vložíme bobkový list, jalovec a hřebíček. Vrátíme zpět maso a vše podusíme zakryté na mírném ohni cca 25 min. Do kastrolu přidáme švestky i s tekutinou, společně dusíme dalších 20 minut. Maso vyjmeme, uchováme teplé. Do omáčky vmícháme smetanu i hořčici, zprudka povaříme cca 3 minuty. Dochutíme solí, pepřem, vrátíme zpět maso, rozdělíme na talíře a podáváme.

Komentáře k receptu