Zapečený chřest se šunkou a sýrem
Suroviny
- 75 g Sýr Gouda 45%
 - 200 g Šunka dušená
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.25 kávová lžička Pepř bílý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 kg Chřest zelený
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 653 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 70.4 mg
 - Draslík 31 mg
 - Vláknina 148.3 mg
 - Vitamín A 148.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest oloupeme a tvrdé konce odřízneme. Odříznuté konce povaříme v litru osolené vody 10 minut. Uvařené kousky chřestu necháme na ubrousku okapat a chřestové kousky dobře vymačkáme. Do vody dáme lžičku cukru a sůl, necháme pojít varem. Oloupaný chřest rozdělíme na tři části a každou zvlášť povaříme 5 minut v prudkém varu ve vodě a necháme okapat. Poté rozpustíme ve vývaru 3 lžíce másla a zpěníme přisypáním mouky, přidáme 3/8 vývaru z chřestu a na mírném plameni umícháme mírně zahuštěnou omáčku. Chřest vložíme do nákypové formy, zalijeme ho zahuštěnou omáčkou, ochutíme pepřem, posypeme petrželovou natí, proužky šunky se strouhaným sýrem a pečeme v horké troubě tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. Podáváme horké.