Kopřivové bramboráky se slaninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 400 g Brambory
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Kopřiva
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 0.11 dl Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 317 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 457 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 78.3 mg
 - Draslík 654.6 mg
 - Vláknina 12298 mg
 - Vitamín A 12298 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladé jarní kopřivy omyjeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou (2 l). Po 30 sekundách je scedíme a necháme okapat, potom je velmi drobně pokrájíme a dáme do mísy.
 - 
                                2
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme ke kopřivám. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme též ke kopřivám. Přimícháme ještě hladkou mouku, vejce, prolisovaný česnek, sůl, kmín, pepř a majoránku. Vše důkladně promícháme.
 - 
                                3
V pánvi si dno potřeme olejem štětcem na pečení a když je dostatečně rozpálený, malou naběračkou naléváme těsto, rozetřeme ho a bramboráky smažíme z každé strany dozlatova. Podáváme je horké.