Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou
Suroviny
- 800 g Vepřová líčka
 - 150 g Slanina vepřová
 - 200 g Cibule
 - 150 g Džem rybízový
 - 100 g Anglická slanina
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 2 ks Cibule lahůdková
 - 0.5 l Vývar z hovězích kostí
 - 0.7 dl Víno madeira
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 945 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 701 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 27.3 mg
 - Draslík 508 mg
 - Vláknina 5898.1 mg
 - Vitamín A 5898.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z vepřových líček (lícní sval) odstraníme vrchní blánu, líčka omyjeme, osušíme, převážeme provázkem tak, že utvoříme špalíček masa. Poté maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem z každé strany. Uzenou slaninu pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm zprudka orestujeme špalíček masa z každé strany přibližně po 2 minutách. Potřebujeme, aby se nám maso zatáhlo. Poté líčka vyjmeme a do omastku přidáme pokrájenou slaninu. Jakmile se rozehřeje, přimícháme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Přidáme džem ( nebo marmeládu) z červeného rybízu a vše restujeme za stálého míchání 3 minuty.
 - 
                                2
Přilijeme silný vývar, červené kvalitní polosuché víno a přidáme líčka. Vývar promícháme, povaříme asi 3 minuty a podle chuti mírně dosolíme a opepříme. Líčka budeme pod poklicí dusit při mírné teplotě přibližně 50-60 minut. Měkká líčka vyjmeme z vývaru, odstraníme z masa provázek a vložíme je do druhého hrnce nebo mísy a zakryjeme.
 - 
                                3
Omáčku přivedeme zprudka k varu a zredukujeme ji přibližně na 0,7-0,5 litru. Pokud budeme potřebovat omáčku hustší, tak v 0,5 dl vody rozmícháme 1-2 lžičky Maizeny (kukuřičného škrobu) a přimícháme do omáčky. Poté vaříme jen jednu minutu.
 - 
                                4
Lahůdkové cibule i s natí očistíme a pokrájíme na tenké šikmé proužky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. V pánvi si slaninové nudličky na 1 lžíci oleje osmažíme dozlatova. Slaninu vyjmeme, na omastku orestujeme dozlatova lahůdkovou cibuli.
 - 
                                5
Líčka pokrájíme na porce, které na talíři polijeme omáčkou, ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou a servírujeme.