Plecovník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Droždí
  • 260 g Brambory vařené
  • 600 g Uzené maso vařené
  • 500 ml Voda pitná
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 4 kávová lžička Sůl
  • 3 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Fenykl obecný
  • 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1236 kcal
  • Sacharidy 134 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 936 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 379 mg
  • Vláknina 13408.1 mg
  • Vitamín A 13408.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem.

  • 2

    V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme vzejít.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku, v níž jsme promíchali sůl a koření. Přidáme ustrouhané vařené brambory, vzešlé droždí a teplé vody tolik, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou je necháme na teple kynout.

  • 4

    Z vykynutého těsta tvarujeme ovál, položíme na něj uzenou plec, ovál uzavřeme a spojenou stranou položíme na vyložený plech. Pod utěrkou chléb necháme zhruba 2 hodiny kynout.

  • 5

    Poté potřeme osolenou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme na 180 °C a dopečeme. Celkově pečeme 50 – 70 minut, v závislosti na velikosti chleba.

  • 6

    Upečený chleba opět potřeme slanou vodou. Chléb dáme vychladnout na mřížku.

Komentáře k receptu