Guláš z Pošumaví s hříbky a špekáčky
Suroviny
- 0.5 kostka Bujón hovězí
 - 160 g Hříbky čerstvé
 - 500 g Brambory
 - 4 krajíc Chléb konzumní
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Špekáčky
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 9 dl Voda pitná
 - 1 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 719 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 3 mg
 - Draslík 821.8 mg
 - Vláknina 9314 mg
 - Vitamín A 9314 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.5 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme čerstvé hříbky, které pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme do vody se solí a kmínem. Brambory přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme doměkka.
 - 
                                2
Mezitím si nakrájíme nadrobno očištěné cibule, ze špekáčků odstraníme střívko a nakrájíme je na kostičky. V pánvi si rozpálíme olej se sádlem, na něm zpěníme cibuli a když se začne smažit, přidáme špekáčky a společně smažíme asi 4-5 minut. Přimícháme sladkou a a pálivou papriku, pepř, promícháme a celou směs vyklopíme do hrnce k bramborům. Přidáme pokrájené hříbky a pomalu vaříme. Pro chuť přidáme 1/2 kostky hovězího bujónu. Přibližně po 25 minutách vaření si v 1 dl vody rozmícháme dohladka hladkou mouku a takto vzniklou "záklechku" přimícháme do guláše. Povaříme 3-5 minut, jakmile guláš zhoustne, hrnec odstavíme z plotny. Podáváme ho s chlebem.