Kyselo z Rožnova
Suroviny
- 1 kostka Hovězí bujón
 - 400 g Brambory
 - 200 g Celer bulvový
 - 500 g Zelí kysané
 - 250 g Uzená vepřová krkovička
 - 300 g Vepřová plec
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Karotka baby
 - 1 ks Petržel kořen
 - 10 ks Nové koření celé
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Klobása Dunajská
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 232 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 39.5 mg
 - Draslík 864.5 mg
 - Vláknina 10649.2 mg
 - Vitamín A 10649.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76.2 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté a osušené vepřové maso z plecka a uzené maso pokrájíme na kostky přibližně 3x3cm. Oloupeme a omyjeme brambory, cibule, malý celer, karotky a petržel. Kořenovou zeleninu pokrájíme na malé kostičky, brambory na větší kostky a cibuli nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní všechno maso a za stálého míchání ho s cibulí osmažíme dozlatova, posypeme paprikou, párkrát vařečkou promícháme a zelijeme ho vroucí vodou. Když se polévka vaří, ještě do polévky dáme nové koření, bobkový list a sůl. Snížíme teplotu a pod poklicí budeme maso vařit 40 minut. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu, kostku hovězího bujónu a vaříme dalších 20 minut. Když je maso se zeleninou měkké, dáme do polévky kysané zelí a po chvilce nakrájenou klobásu. Polévku se zelím a s klobásou vaříme 10 minut.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme v malé pánvi jíšku - do rozehřátého másla přisypeme hladkou mouku, za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou postupně budeme přimíchávat do polévky, vaříme ji přibližně 5-7 minut.
 - 
                                4
Polévku podle chuti dosolíme a můžeme ji podávat.