Závitky z vepřové kýty
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 400 g Rýže dušená
 - 100 g Salám měkký
 - 50 g Slanina vepřová
 - 40 g Strouhanka
 - 40 g Mouka polohrubá
 - 10 g Petržel kudrnka
 - 15 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Kmín celý
 - 2 špetka Majoránka
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 5 stroužek Česnek
 - 4 plátek Vepřová kýta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 826 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 97.6 mg
 - Draslík 300.9 mg
 - Vláknina 5528.1 mg
 - Vitamín A 5528.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plátky kýty naklepeme jako na řízky, z obou stran osolíme a opeříme.
 - 
                                2
Nyní si připravíme nádivku. Do misky rozklepneme vejce, přisypeme salám a slaninu, které jsme nakrájeli nadrobno, přidáme lžíci mléka, posekanou petrželku, prolisovaný česnek, chilli, majoránku a tolik strouhanky, aby při promíchání vzniklo hustší těstíčko. Nádivku rozložíme na plátky masa, zabalíme do závitků, ovážeme nití, osolíme, okmínujeme a potřeme máslem.
 - 
                                3
V pekáčku na kousku másla osmahneme cibuli, přiložíme závitky a trochu orestujeme ze všech stran. Podlijeme vývarem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut. Závitky vyjmeme z pekáčku, šťávu necháme vysmahnout až na tuk, nyní zaprášíme moukou, promícháme, až se mouka v tuku rozpustí. Podlijeme vývarem, přidáme ještě 2 stroužky prolisovaného česneku, špetku majoránky a povaříme 20 minut. Hustotu šťávy upravujeme vývarem.
 - 
                                4
Jako příloha je vhodná dušená rýže.