Slaninové vdolečky se semínky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 20 g Droždí
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Tuk
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Slunečnice - semena
 - 6 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 510 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 145.6 mg
 - Draslík 217.7 mg
 - Vláknina 1028.6 mg
 - Vitamín A 1028.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi vyškvaříme, necháme zchladnout.
 - 
                                2
Do mísy prosijeme mouku, při okraji vsypeme sůl, pepř, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutkem, vykynutý kvásek, vyškvařenou slaninu, vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme těsto kynout zhruba půl hodiny.
 - 
                                3
Poté na válu vyválíme silný váleček, oddělujeme kousky asi 30 g, zakulatíme do tvaru briošky, klademe na vymazaný plech a necháme ještě asi deset minut kynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí, slunečnicovými nebo tykvovými semínky, mírně je do těsta vtiskneme a vdolečky pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezezlátnou.