Vejce s holandskou omáčkou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 80 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 20 g Petržel - nať
 - 40 ml Ocet kvasný lihový
 - 2 kávová lžička Ocet vinný
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Žemle tuková
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 745 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 581.6 mg
 - Draslík 196 mg
 - Vláknina 829.5 mg
 - Vitamín A 829.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ugrilujeme slaninu, aby byla křupavá. Uchováme v teple.
 - 
                                2
Poloviny žemlí smažíme pod grilem ze strany řezu. Uložíme tak, aby nevychladly.
 - 
                                3
Holandská omáčka: do malého hrnce nalijeme citronovou šťávu a vinný ocet, přidáme žloutky a metlou vyšleháme do lehké pěny.
 - 
                                4
Ve vodní lázni šleháme, až omáčka zhoustne. Postupně přidáváme rozehřáté máslo a opět šleháme, aby omáčka zůstávala hustá. Osolíme a opepříme, udržujeme v teple.
 - 
                                5
Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Teplotu snížíme a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme
 - 
                                6
4 minuty. Potom vejce pomocí děrované naběračky vyjmeme. Nerovné okraje odkrojíme.
 - 
                                7
Poloviny žemlí potřeme máslem a položíme na vyhřáté talíře. Na každou klademe plátek slaniny, ztracené vejce a vše přelijeme omáčkou. Servírujeme, zdobíme petrželovou natí.