Nadýchaný svítek s hříbky
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
 - 200 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 150 g Mouka polohrubá
 - 400 g Hříbky čerstvé
 - 60 g Špek
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 kávová lžička Oregano sušené
 - 8 ks Rajčata
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Česnek
 - 2 ks Šalotka
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 dl Smetana zakysaná 14%
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1.5 polévková lžíce Hera
 - 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 1094 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 195.3 mg
 - Draslík 1464.1 mg
 - Vláknina 9461.9 mg
 - Vitamín A 9461.9 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.9 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky s česnekem drobně pokrájíme. Omyjeme petrželku s celerovou natí a drobně pokrájíme. Špek a anglickou slaninu pokrájíme na proužky.
 - 
                                2
Ve velké pánvi na 2 lžicích oleje vysmažíme dokřupava všechnu slaninu, pak ji vyjmeme a odložíme do mísy. Na omastek dáme zpěnit cibuli s česnekem. Když začíná mít zlatou barvu, přidáme hříbky, promícháme a necháme je vydusit z vody. Přidáme sůl, pepř, drcený kmín, promícháme a smažíme je dozlatova.
 - 
                                3
V misce vyšleháme žloutky se smetanou a plnotučnou hořčicí. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Do druhé misky prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
 - 
                                4
Do velké mísy se slaninou vyklopíme usmažené hříbky, přidáme nať petrželky a celeru, žloutky se smetanou a prosátou mouku. Směs důkladně promícháme, popřípadě dochutíme solí a zlehka vmícháme sníh.
 - 
                                5
Zapékací mísu vytřeme Herou a houbovou směs do ni vyklopíme, povrch urovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 10 minut. Pak mísu se svítkem vyjmeme z trouby, opatrně jej rozkrájíme na 4 porce, které obracečkou opatrně otočíme. Povrch posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme zpět do trouby. Pečeme přibližně dalších 10 minut, do doby, až se sýr roztaví.
 - 
                                6
Rajčata omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, ochutíme je mořskou solí, oreganem a rozdělíme na talíře. Porce svítku přidáme k rajčatům a podáváme.