Houbové kuře
Suroviny
- 100 g Hlíva ústřičná
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 100 g Lišky čerstvé
 - 100 g Hříbky čerstvé
 - 1.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Omáčka sojová světlá
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Rohlíky bílé
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 dl Mléko plnotučné
 - 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 2.5 dl Bujón natur kuřecí
 - 1.5 kg Kuře
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1.5 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1330 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 1028 mg
 - Bílkoviny 82 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 465.9 mg
 - Draslík 1043.5 mg
 - Vláknina 3249.9 mg
 - Vitamín A 3249.9 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.7 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 190.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř kuře potřeme bylinkovým máslem a celé kuře osolíme.
 - 
                                2
Směs lesních hub (hřiby, lišky, kozáky, syrovinky, hlívy aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájený rohlík dáme do mísy a zalijeme mlékem. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme k rohlíku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.
 - 
                                3
V pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) osmahneme dozlatova slaninu, vyjmeme ji a dáme do mísy k rohlíku. Na zbylém omastku podusíme cibuli, přidáme pokrájené houby, chilli, ochutíme solí, citronovým pepřem, drceným kmínem a za častého promíchání houby vydusíme z vody. Pak je osmažíme dozlatova. Vychladlou směs přidáme do mísy k rohlíku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílku a houbovou směs vložíme do kuřete. Kuře zašijeme nebo uzavřeme důkladně párátky.
 - 
                                4
Kuře položíme do zapékací mísy, osolíme ho a posypeme kmínem. Obložíme ho plátky másla (100 g), přilijeme kuřecí bujon, zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda při 180 °C přibližně 75 minut, při 200 °C 15 minut.
 - 
                                5
Kuře během pečení poléváme výpekem. 15 minut před dopečením celé kuře potřeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku.
 - 
                                6
Z upečeného kuřete odstraníme nitě (nebo párátka) a rozporcujeme ho.
 - 
                                7
Kuře podáváme teplé i studené.