Slavnostní bažant
Suroviny
- 250 g Játra kuřecí
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 150 g Slanina vepřová
 - 15 g Sůl
 - 4 g Pepř černý mletý
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 20 g Cukr krupice
 - 5 g Kari koření
 - 500 g Kaštany jedlé
 - 40 ml Olej rostlinný
 - 20 ml Koňak Armaňak
 - 2 ks Bažant obecný
 - 1 ks Pomeranče
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 2 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1932 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 101 g
 - Sodík 1519 mg
 - Bílkoviny 188 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 724.4 mg
 - Draslík 2625.7 mg
 - Vláknina 3173.3 mg
 - Vitamín A 3173.3 mg
 - Vitamín B6 5.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 100.1 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 52.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí játra nakrájíme na nudličky, pokapeme koňakem, okořeníme kari kořením a necháme odležet. Mezitím očistíme bažanty, nasolíme zvenku i zevnitř a prošpikujeme odleženými játry. Potom zabalíme bažanty do plátků slaniny a ovážeme provázkem. Vložíme do olejem vymazaného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě za častého podlévání asi 45 minut.
 - 
                                2
Mezitím ve vodě uvaříme 30 minut oloupané kaštany, scezené a okapané dáme do mixéru, přidáme smetanu, máslo a cukr a rozmixujeme do hladké kaše.
 - 
                                3
Upečené bažanty vyjmeme, zbavíme provázku a naporcujeme, uchováme teplé. Na oleji osmahneme nakrájené žampiony, přidáme je k výpeku z bažantů, přilijeme víno, osolíme, opepříme a povaříme. Porce bažanta podáváme přelité šťávou, ozdobené kolečkem pomeranče a kopečkem kaštanového pyré.