Hrachovo-kroupové karbanátky
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 240 g Hrách
 - 100 g Kroupy ječné
 - 1.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 9 dl Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Strouhanka
 - 0.31 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 356 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 139.7 mg
 - Draslík 164.1 mg
 - Vláknina 7044.9 mg
 - Vitamín A 7044.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si namočíme 240 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 2,5 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme čistou vodou (3,5 dl) a vaříme ho doměkka pomalu 1-1,5 hodiny. Poté dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 2,5-3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu doměkka. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat a pak je pomeleme na masovém strojku. Také pomeleme anglickou slaninu, očištěný česnek a cibuli. Vše v míse promícháme s pepřem, majoránkou, mletým chilli a vejci. Do směsi přimícháme asi 2 lžíce strouhanky na zahuštění.
 - 
                                2
Vytvarujeme menší karbanátky, obalíme je ve strouhance a usmažíme dozlatova z obou stran na rozpáleném vepřovém sádle.
 - 
                                3
Smažíme je přibližně 1-1,5 minuty z každé strany. Podáváme je teplé i studené.