Bramborová baba s kroupami
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
 - 600 g Brambory
 - 200 g Kroupy malé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1.16 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 611 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 74.9 mg
 - Draslík 815.2 mg
 - Vláknina 20320.8 mg
 - Vitamín A 20320.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Menší kroupy dobře promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme vodou (1.5 litru), přidáme 1 lžičku soli, celou oloupanou cibuli a vaříme asi 40 minut. Mezitím si oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na kostičky. Deset minut před koncem varu ke kroupám přidáme brambory a společně dovaříme doměkka. Přebytečnou vodu případně scedíme, uvařenou cibuli vyjmeme. Pokud brambory nejsou rozvařené, tak je vidličkou rozmačkáme.
 - 
                                2
Očistíme si druhou cibuli s česnekem. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce vepřového sádla a cibuli, zpěníme dorůžova. Přidáme slaninu, promícháme a společně restujeme necelou minutu.
 - 
                                3
Do mísy k bramborům přidáme prolisovaný česnek, slaninu s cibulí, kmín, pepř, vejce, majoránku a sůl podle chuti. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Pečicí plech vytřeme 1 lžicí sádla a směs vložíme na plech.
 - 
                                4
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, přibližně 20-30 minut.
 - 
                                5
Babu nakrájíme na porce a podáváme ji horkou.