Moravské dušené zelí
Suroviny
- 800 g Zelí hlávkové bílé
 - 50 g Slanina vepřová
 - 100 g Brambory
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 0.56 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 180 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 342 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 10.1 mg
 - Draslík 574.6 mg
 - Vláknina 13414.8 mg
 - Vitamín A 13414.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 79.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěné 2 malé cibule nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Přimícháme jednu pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Na ni dáme zelí, sůl, cukr, kmín, bobkový list, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut.
 - 
                                3
Mezitím oloupeme a omyjeme brambory a jemně je nastrouháme. Připravíme jíšku s cibulí. V rendlíku rozpustíme lžíci sádla, na něm zpěníme cibuli, přimícháme lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme šťávou ze zelí a vymícháme dohladka.
 - 
                                4
K zelí přidáme jíšku, promícháme, ještě přimícháme nastrouhanou bramboru a společně dusíme dalších 10 minut.
 - 
                                5
Zelí dochutíme octem (1-3 lžíce) a solí. Koření vyjmeme a podáváme teplé jako přílohu.