Hovězí budějovický guláš
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 750 g Hovězí maso přední
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Paprika zelená
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín drcený
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 dl Hovězí vývar základní
 - 5 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 487 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 133.3 mg
 - Draslík 966.2 mg
 - Vláknina 4417.7 mg
 - Vitamín A 4417.7 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli. Pak do pánve nasypeme rozdrcený kmín, přidáme opepřené a osolené maso a za stálého míchání je prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, vydusíme ji, zaprášíme moukou, přisypeme mletou papriku, krátce osmahneme a přilijeme vývar. Pak ještě přidáme rajčatový protlak a majoránku, vše důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
 - 
                                3
V menší druhé pánvi osmahneme kostičky slaniny a na ní podusíme doměkka nakrájená rajčata a papriky. Zeleninovou směs přidáme k měkkému dušenému masu se šťávou a vše důkladně promícháme.
 - 
                                4
Guláš podáváme s vařenými bramborami nebo houskovými knedlíky.