Sýrový koláč se slaninou
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
 - 280 g Máslo čerstvé
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 140 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 254 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 160 g Sýr Čedar
 - 250 g Smetana sladká 12%
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 10036 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 234.9 mg
 - Draslík 69.5 mg
 - Vláknina 1870 mg
 - Vitamín A 1870 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 55.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Korpus: Do mísy nasypeme mouku, strouhaný ementál, osolíme, opepříme, přidáme máslo, smetanu a vypracujeme těsto. Rozdělíme napůl, vyválíme na dva stejné koláče, položíme na plech potažený papírem na pečení, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova.
 - 
                                2
Náplň: Do rendlíku vložíme máslo, přidáme žloutky a zahříváme, až vznikne hladká hmota. Odstavíme a necháme vychladnout. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, čedar nastrouháme najemno, z bílků vyšleháme sníh. Hmotu v rendlíku opepříme, přilijeme smetanu, přidáme slaninu, čedar a důkladně promícháme. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků a tímto krémeme oba vychladlé koláče slepíme k sobě.
 - 
                                3
Koláč položíme na servírovací tác, naporcujeme na trojúhelníčky a podáváme.