Zapečená kaše po staročesku
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 80 g Slanina vepřová
 - 500 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 1.2 l Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 1 kg Brambory
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 672 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 61.9 mg
 - Draslík 1471 mg
 - Vláknina 18687 mg
 - Vitamín A 18687 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 78.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané, omyté brambory rozkrájíme na kostičky, dáme do hrnce s 1.2 litrem vody, přidáme sůl, kmín a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut, potom z brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme máslo, teplé mléko a vyšleháme hustou kaši.
 - 
                                2
Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenké plátky. Slaninu a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejeme slaninu, po chvilce přidáme anglickou slaninu a krátce osmažíme. Přidáme kysané zelí, ochutíme kmínem a pod poklicí dusíme 10 minut. V druhé pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, na něm osmažíme cibulku dozlatova.
 - 
                                3
Pekáček vytřeme máslem (2 lžíce), položíme na něj 1/2 bramborové kaše, na ni poklademe kysané zelí, které zakryjeme zbytkem kaše.Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut dozlatova. Kaši se zelím hned po upečení podáváme.