Staroruské dušené hovězí maso
Suroviny
- 650 g Hovězí kližka
 - 80 g Slanina vepřová
 - 100 g Chléb konzumní
 - 500 g Chléb celozrnný žitný
 - 200 g Červená řepa sterilovaná
 - 80 g Sádlo škvařené
 - 500 ml Hovězí vývar základní
 - 125 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1051 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 1701 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 78 g
 - Cholesterol 49.3 mg
 - Draslík 608.8 mg
 - Vláknina 24518.2 mg
 - Vitamín A 24518.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou hovězí kližku nakrájíme na kostky a obalíme v polohrubé mouce a prudce v pánvi na sádle po všech stranách opečeme. Dále na nudličky nakrájíme slaninu, na půlkolečka cibuli, na kolečka mrkev, na plátky celer a na kostičky 40 g tmavého žitného chleba.
 - 
                                2
Na dno kastrolu položíme nudličky slaniny a na ni rozložíme polovinu opečeného masa. Vše posypeme polovinou cibule, mrkve a celeru, osolíme, přidáme polovinu chleba, půl bobkového listu a drcený pepř. Na směs pak rozvrstvíme druhou polovinu masa, zeleniny a koření, povrch uhladíme a zalijeme horkým hovězím vývarem.
 - 
                                3
Kastrol postavíme na plotýnku, pokrm uvedeme do varu, pak jej dáme přikrytý do trouby a na mírném ohni do měkka dusíme. Asi po hodině zalijeme pokrm zakysanou smetanou a ještě 30 minut dusíme. Nakonec odkryjeme poklici a vše necháme krátce zapéct.
 - 
                                4
Dušené maso na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme s chlebem a nakládanou červenou řepou.