Hluchec
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 42 g Droždí
 - 200 g Anglická slanina
 - 60 g Sádlo škvařené
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 8 stroužek Česnek
 - 1 l Mléko polotučné
 - 1 kg Mouka polohrubá
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 744 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 476 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 101 g
 - Cholesterol 98.1 mg
 - Draslík 573.9 mg
 - Vláknina 12421.7 mg
 - Vitamín A 12421.7 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plechy s vyšším okrajem vytřeme sádlem.
 - 
                                2
Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno, vodu slijeme. Slaninu nakrájíme na nudličky, česnek utřeme se solí.
 - 
                                3
Na brambory nasypeme mouku, promícháme, do středu rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem, rozšlehanými vejci, přidáme slaninu, majoránku, kmín a utřený česnek. Směs pečlivě rozmícháme, přikryjeme a na teple necháme asi 90 minut kynout.
 - 
                                4
Vykynuté těsto rozetřeme na vymazané plechy a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme, až těsto zezlátne, během pečení potíráme sádlem.