Pečeně slovenská
Suroviny
- 700 g Hovězí maso zadní
 - 60 g Anglická slanina
 - 100 g Celer bulvový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 80 g Sádlo škvařené
 - 100 g Mrkev kořen
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý celý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 1 špetka Petržel - nať
 - 1 špetka Nové koření celé
 - 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Kapary sterilované
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 112 g
 - Sodík 466 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 263.7 mg
 - Draslík 150.6 mg
 - Vláknina 4190 mg
 - Vitamín A 4190 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 81.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na kolečka nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli, osmahneme na sádle, zalijeme horkou vodou a přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián.
 - 
                                2
Očistíme maso, naklepeme, osolíme, protkneme proužky slaniny, dáme do zeleninového základu, podlijeme podle potřeby a v předehřáté troubě podusíme zvolna do měkka.
 - 
                                3
Během dušení maso obrátíme a podléváme šťávou.
 - 
                                4
Měkké maso vyndáme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                5
Šťávu z masa vysmahneme na tuku, zaprášíme moukou, osmahneme a prolisujeme skrz síto.
 - 
                                6
Přilijeme do omáčky smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek a krátce povaříme.
 - 
                                7
Nakrájené maso dáme do omáčky a přihřejeme.
 - 
                                8
Podáváme s brambory a zeleninou, nejlépe s dušenou mrkví a s celerem.