Venkovská paštika
Suroviny
- 340 g Játra vepřová
 - 340 g Vepřové maso mleté
 - 120 g Telecí maso mleté
 - 225 g Vepřový bok uzený
 - 225 g Slanina vepřová
 - 120 g Vepřový jazyk uzený
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Martell cognac
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 764 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 179.4 mg
 - Draslík 500 mg
 - Vláknina 199.7 mg
 - Vitamín A 199.7 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Játra bez blan a kanálků rozmixujeme na hrubo. Přidáme hrubě pomletá masa, špek, nadrobno pokrájenou šalotku, utřený česnek, koňak, koření a vše promícháme.
 - 
                                2
Plátky slaniny roztáhneme a vyložíme jimi zapékací mísu. Jazyk nakrájíme na malé kostičky a spolu se smetanou vmícháme do směsi, zatlačíme do mísy. Navrch položíme bobkový list. Přesahující plátky slaniny přehneme.
 - 
                                3
Mísu přikryjeme dvěma vrstvami alobalu nebo těsnící poklicí a dáme do pečící nádoby s vlažnou vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky mísy. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 2 hodiny. Vyndáme a odkryjeme.
 - 
                                4
Na mísu položíme nový alobal, zatížíme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, poté ji dáme stále zatíženou do lednice.
 - 
                                5
Před podáváním sundáme alobal a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme s pečivem nebo salátem.